10 įdomių faktų apie skruzdes

  1. Pasaulyje iš viso priskaičiuojama apie 12 000 skruzdžių rūšių. Šis skaičius varijuoja nuo skruzdžių, kurias galite rasti marširuojančias per jūsų pikniko pievelę, skruzdžių, statančių požemines tvirtoves ir baigiant skraidančiomis skruzdėmis!
  2. Skruzdėlė-kulka laikoma turinčia patį skaudžiausią įkandimą pasaulyje – iš čia kyla ir jos pavadinimas, nes skausmas – tarsi į jus kas nors būtų iššovęs…
  3. Ugninės skruzdėlės kiekvienais metais padaro žalos už 3 milijardus eurų. Amerikos žemyne paplitusios ugninės skruzdėlės neatrodo grėsmingai, tačiau šie mažučiai padarėliai ypač stipriai kanda. Jų įkandimas netgi turi medicininį terminą „ugninės skruzdės įkandimas“, o gyvūnams ir žmonėms sukeltai žalai kompensuoti kiekvienais metais skiriama milijonai dolerių.
  4. Skruzdės yra vieni ilgiausiai gyvenančių vabzdžių. Skirtingai nei kai kurie vabzdžiai, gyvenantys kelias dienas ar netgi valandas, kai kurių rūšių atstovai gyvena gerokai ilgiau: Pogonomyrmex Owyheei (vakarinė derliaus skruzdė; western harvester ant) motinėlė gali gyventi 30 metų!
  5. Skruzdės yra vieni iš stipriausių gyvūnų pasaulyje. Priklausomai nuo rūšies, skruzdė gali pakelti iki 50 kartų už save didesnį svorį, o dirbdamos grupėje jos pajudina dar didesnius daiktus.
  6. Be kitų faktų, jos yra žinomos kaip vienos greičiausius judesius atliekančių vabzdžių. Tiksliau, tam tikros jų rūšys: žandikaulio-spąstų skruzdė (snap jaw ant) ar skruzdė-drakula. Jos sugeba sučiaupti žandikaulius 220 km/h per valandą greičiu.
  7. Skruzdės randamos visur, išskyrus Antarktidą. Ironiška, ypač, jei atkreipi dėmesį į žemyno pavadinimą (ant – skruzdė (angl.), Antarktida.
  8. Skruzdės yra socialiniai kolonijose gyvenantys gyvūnai. Kolonija, dar vadinama formikarijumi, susidaro iš vienos ar daugiau kiaušinėlius dedančių motinėlių ir didelio kiekio „darbininkių“ patelių, kurios įsikuria, stato ir prižiūri lizdą,rūpinasi maistu ir rūpinasi jaunėliais. Skruzdžių patinai turi sparnus ir jų vienintelė funkcija – poruotis su motinėle.
  9. Skruzdės neturi ausų, o kai kurios – ir akių! Skruzdės „klausosi“ jausdamos vibracijas iš aplinkos per savo galūnes. Akių neturinčios skruzdės, tarkime vairuotojų skruzdėlės (taip, driver ants) komunikuoja tarpusavyje antenų pagalba. Be to, jos gali siųsti cheminius signalus (feromonus) taip perduodamos informaciją kitoms skruzdėms. Signalai siunčiami, kai netoli yra pavojus, reikia palikti ženklus apie netoliese esantį maistą ar patikti draugui – tam tikras meilės gėrimas.
  10. Didžiausias pasaulyje rastas skruzdžių lizdas yra 6000 kilometrų ilgio. Jis rastas Europoje, kur gigantišką koloniją sudarė 33 Argentininių skruzdžių gentys, susijungusios į vieną super koloniją, su milijonais lizdų ir milijardais darbuotojų. Čia galite paskaityti straipsnį apie 5 didžiausias pasaulyje skruzdžių kolonijas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *