Kodėl turėti skruzdes yra įdomu ir kam tau ta skruzdžių ferma?

Skruzdės – tai socialiniai vabzdžiai, su ypač griežta struktūra, kur visuomenė padalinta į darbininkus, pateles (motinėles) ir kareivius. Jei šie vabzdžiai būtų bent kiek protingesni, jie galėtų visą planetą pajungti savo poreikiams. Ačiū dievui, evoliucija pasisuko kita linkme ir mes, kaip žmonės, tuo labai džiaugiamės. Kitu atveju mes vis dar gyventume olose slėpdamiesi nuo didžiulių skruzdžių, kurios tik ir nori tave nusitempti į savo lizdą. Jei šią fantaziją įsivaizduotume kaip realybę ir pridėtume savo turimas žinas apie skruzdes, gautume visiškai apokaliptinį variantą. Skruzdžių pasaulis labai keistas. Tarkime, yra toks reiškinys, kaip „Mirties spiralė“, jis atrodo ir velniškai kraupiai, ir nuostabiai. Iki galo nėra aišku, kodėl skruzdės renkasi į grupes, o paskui pradeda bėgti uždaru ratu, į savo „ritualą“ įtraukdamos vis daugiau ir daugiau skruzdžių. „Spiralės“ problema tame, kad ji baigiasi tik mirtimi – skruzdės bėga ir bėga, bėga ir bėga, o paskui krenta ištiktos mirties. Tokie skruzdžių ratai gali sudaryti didžiulius darinius.

Pavyzdžiui, 1921 metais amerikiečių keliautojas Wiljamas Bibas Gajanoje stebėjo mirties spiralę, kurios ilgis buvo apytikriai 365 metrai. Žygiavimas ratu tęsėsi 2 paras, kol nedidelė narsuolių grupė neatsiskyrė nuo pagrindinės grupės, taip išgelbėdama savo šeimos likučius. Kai kuriais atžvilgiais skruzdės labai panašios į žmones, nemanai?

Skruzdės žodis „zombis“ – tai ne siaubo filmų scenaristų, liaudies folkloro ar rašytojų išsigalvojimas, o realybė. Be to, yra 2 būdai, kuriais skruzdė iš paprastos virsta skruzde-zombiu. Vienu atveju, tai skruzdes kontroliuoja karstinės musės (lot. Phoridae), kurios skruzdę dar esant lervos būsenos nukreipia į drėgną vietą. Karstinės musės išsirita iš skruzdės galvos – va tau ir tikriausias siaubo filmas (beje, šias lervas naudoja kovai prieš ugnines skruzdes).

Bet yra įdomesnis atvejis, kai skruzdę valdo grybas. Grybo pažeistos skruzdės palieka savo brolius ir seses į tampa skruzdėmis-vienišiais, barstančias grybų sėklas (sporas). Jei grybas skruzdės nenužudo, jis ją valdo tol, kol sporos nesubręsta – kur dar tokį bajerį teko girdėti? Akivaizdu, kad aukščiau mes papasakojome kokios skruzdės yra pažeidžiamos. Bet pažiūrėk į save ir savo rūšies atstovus ir suprasi, kad tu esi gerokai labiau pažeidžiamas. Tarkime, tu nesutiksi skruzdžių-alkoholikų ar skruzdžių, turinčių psichologinių problemų. Jų tarpe yra tiksliai pasidalinta atsakomybėmis – tai socialistinis rojus, darantis jas pačiais konkurencingiausiais vabzdžiais. Akivaizdu, kad individualumo pas skruzdes nėra, vienok, joms to individualumo ir nereikia – už viską atsako kolektyvas. Be to, skruzdės yra puikiai sudėtos, jos gali nugalėti grobį gerokai didesnį už jas pačias. Apie skruzdžių jėgą privalu žinoti, o apie skruzdžių silpnybes nežino niekas.

Skruzdžių ferma kaip alternatyva katėms ir šunims (ir kitiems augintiniams)

Jei manai, kad skruzdės – tai nuobodūs sutvėrimai, tu tiesiog nežinai kuo jos užsiima laisvu nuo darbų metu. Reikalas tas, kad pas jas ne per daugiausia laisvo laiko – jos nuolat dirba. Jas galima stebėti ir naktį, ir dieną, ir ryte. Jos stato, bendrauja, kuria ir vysto. Atrodo, kad šie vabzdžiai yra gerokai protingesni už tave. Bet, akivaizdu, jei nori stebėti skruzdžių gyvenimą iš arti, turi būti arba tingine skruzde, arba skruzdžių fermos savininku. Vargu ar tapsi skruzde, tad išeitis kaip ir aiški. Kas tai yra skruzdžių ferma? Tai uždaras skruzdėlynas, kurį galima stebėti iš labai arti. Jie dabar sparčiai populiarėja. Amerikos mokyklose netgi duodamos užduotys – pagaminti skruzdžių fermą. Tiesa, savadarbės fermos yra ypač neilgaamžės, gi tam, kad kolonija vystytųsi reikia sukurti pilnavertę visuomenę, turinčią skruzdėlių, atsakingų už naujų teritorijų vystymą, medžioklę, naujos kartos priežiūrą. Joje turi būti tiksliai apibrėžtos „specialybės“, pasidalinti kastų vaidmenys, kitu atveju skruzdėlynas greitai išmirs. Todėl, jei nori stebėti skruzdžių vyriausybės gyvenimą, tau reikalinga normali skruzdžių ferma.

Tai naujas hobis, dažnai patinkantis ne tik vaikams, bet ir suaugusiems. Pavyzdžiui, labai daug suaugusiųjų stato fermą ant darbo stalo. Pavargai nuo darbų, bet projektą reikia priduoti rytoj? Pažiūrėk į skruzdes, jos suteks jėgų tavo pastangoms. Skruzdės nereiklios, nors joms ir reikia atitinkamos priežiūros (tiesa, su jomis užsiimti reikia mažiau laiko, nei su šunimi). Prie to pačio, skruzdžių kolonija gali gyvuoti 20 metų, tereikia tik tinkamai ja rūpintis. Tiesa, jei nenori skruzdėmis užsiimti pats, nupirk ją savo artimiesiems ar kolegoms. Ji nudžiugins žmones, besidominčius gamta, vabzdžiais, ir, netgi, sociologija (skruzdžių bendruomenė labai primena žmonių).

Ir iš viso, jei jau užsidegei noru užsisakyti fermą, siūlom atkreipti dėmesį į tokius faktorius: skruzdžių rūšį, fermos rūšį, skruzdžių priežiūros taisykles. Papasakosim apie viską smulkiau:

  • Skruzdžių rūšis

Skruzdžių rūšių yra labai daug. Kiekviena rūšis skiriasi nuo kitos išore, įpročiais ir, netgi, visuomenės struktūra. Tarkime, yra skruzdžių rūšių, kurių vengia netgi stambūs grobuonys. O yra skruzdėlių, panašių į geriečius, tyrinėtojus ir iš viso gerus draugus. Yra skruzdžių-keliauninkų, o yra skruzdžių-statybininkų, kurių projektavimo įgūdžiai praverstų ne vienam architektui. Renkantis skruzdžių rūšį reikia įvertinti savo finansines galimybes (Skruzdis.lt kol kas prekiauja tik Messor Structor skruzdėmis). Geresniam supratimui galima pasakyti, kad skruzdėlė-kulka (bullet ant) gali kainuoti ir 1000 €. Taip pat reikia įvertinti savo žinių apie skruzdes bagažą ( o pradėti rekomenduojama nuo paprastesnės priežiūros reikalaujančių skruzdžių – Messor Structor būtent tokios ir yra). Taip pat reikšmės gali turėti ir estetinis momentas – skruzdės skiriasi viena nuo kitos, ir gana ženkliai. Taip pat renkantis skruzdžių rūšį rekomenduojame konsultuotis su žmonėmis, jau turinčiais praktikos šioje srityje. Jau minėtoji Messor Structor rūšis yra labai nereikli priežiūrai. Ateityje (2020 pavasarį) Skruzdis planuoja atsivežti daugiau skruzdžių rūšių).

  • Skruzdžių fermos rūšis

Kaip jau supratai, pirmiausia reikia pradėti nuo skruzdžių rūšies, o tik po to pereiti prie fermos pasirinkimo. Kodėl? Todėl, kad kai kurios skruzdžių rūšys reikalauja atitinkamų gyvenimo sąlygų. Šiuolaikinės skruzdžių fermos yra gaminamos iš lengvos ir tvirtos medžiagos – akrilo (liaud. organinio stiklo). Šios medžiagos dėka galima pagaminti fermą, kuri neturės jokių plyšių, pro kuriuos tavo augintiniai galėtų pabėgti. Visos fermos turi du komponentus: labirintų sistemą ir areną. Pats įdomumas vyksta arenoje – tai vieta, kur skruzdės medžioja arba užsiima tyrinėjimais. Kiekviena ferma turi drėkinimo kameras, kurios padeda palaikyti reikalingą drėgmę fermoje.

  • Skruzdžių priežiūros taisyklės

Čia reikia įsisąmoninti: reikia pasirinkti tokią skruzdžių rūšį, kuri reikalauja minimalios priežiūros. Vienok, net ir mažiausios priežiūros reikalaujančios skruzdės skurs, jei jomis nesirūpinsi – jas gi reikia maitinti, palaikyti reikalingą drėgmės lygį, temperatūrą. Kiekviena skruzdžių rūšis reikalauja ypatingo santykio su jomis, vienok kalbant apie jų priežiūrą yra keletas bendrų rekomendacijų. Pirmiausia, skruzdžių maistas turi būti prisotintas baltymų ir angliavandenių. Baltymai – statybinė medžiaga, augimo ir vystymosi pagrindas ne tik skruzdėms, bet ir visiems gyviems organizmams. Angliavandeniai – energijos šaltinis. Jei angliavandenių yra mažai, tai skruzdės bus labai silpnos. Turint tai omeny, tinkamas skruzdėms maistas būtų sėklos, milčius, džiovintos krevetės. Reikia pažymėti, kad priešingai populiariam mitui ne visos skruzdės valgo sirupą – Messor Structor – taip pat.

Kaip matai, įvairovė skruzdžių pasaulyje ne mažesnė, nei kitų naminių augintinių tarpe. Tačiau šie vabzdžiai negraužia šlepečių, nedergia kilimo, jie nevalgo iš tavo lėkštės ir negalanda nagų į naują sofą. Taip, šie padarėliai toli gražu ne pūkuoti ir minkšti, užtat jie kuria visuomenės prototipą, kurį stebėti įdomiau nei visą žmoniją.

Straipsnis verstas iš brodude.ru.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *